fbpx

Boligmarkedet 2019

MARKEDSKOMMENTAR AUGUST 2019

Det er ikke helt enkelt å lage en spennende “Markedskommentar” slik vi har gjort i flere år. Vi har sagt det meste, gang etter gang, og det kan sikkert bli litt “kjedelig” etterhvert. Det betyr jo at tingenes tilstand ikke har endret seg dramatisk de siste årene etter finanskrisen. Det har vært mer en «normalisering» på det fleste forhold som angår både spanjoler og utlendinger. Riktignok er det vanskelig å spå om fremtiden, men det vi har pekt på i flere kommentarer, og ikke minst i den siste kommentaren i desember 2018, har vist seg å være meget solide endringer.

I nettopp den forrige kommentaren fra desember i fjor, ble det pekt på en rekke forhold fra alt som har med økonomi og politikk til klima, helsevesen og mange andre ting. Overskriften den gang var stabilitet og forutsigbarhet. Selv om det kan virke litt kjedelig, som nevnt ovenfor, vil det føre til kvalitet. Det er veldig viktig! Våre kunder som vi har god kontakt med gjennom CAMARCLUB, forteller oss jevnlig hvor fornøyde og trygge de føler seg her nede.Mye er enkelt og greit selv om byråkratiet (f.eks. bankene) kan være litt trassig. Språket er kanskje det vanskeligste, men mange lærer litt etterhvert og klarer å kommunisere likevel.

Vi ser også en tydelig trend blant flere av våre kunder som strekker begrepet «feriebolig» ved å benytte boligen langt utover de vanlige ferietidene. Siden alle har internet og mobiltelefoner er det greit å ta med seg jobben ned hit for de som har arbeide med muligheter til det. Det er også blitt vanlig med mamma- og pappa-permisjoner i Spania. Langweekender med rimelige flybilletter er også populært. Vi «garanterer» 320 soldager i året, lave levekostnader (mat og drikke etc.) og mye hyggelig å ta seg til.

Sommeren er her i Spania nå, like varm og deilig som alltid. Hvordan den blir i Norge er mere usikkert, og vi merker stor interesse for boliger i Costa Blanco for tiden. Det er fremdeles en moderat prisøkning. Spanske banker tilbyr finansinering til mer konkurransedyktige betingelser på lenge. Det er det en del norske som også benytter seg av.

Kronekursen har også holdt seg under 10 NOK/€. Det er jo, stort sett, slik at når oljeprisen øker, så styrker krona seg, mens eksportindustrien ønsker seg en svakere krone.

Vi har nevnt flere ganger hvor viktig infrastrukturen i Spania er. Den er førsteklasses og er kanskje den beste i Europa. Det gjelder for veinettet, flyplasser, moderne hurtigtog og lokaltrafikk. Digitaliseringen går med stormskritt på de fleste områder selv om kanskje banker og byråkrati ikke har vært de første til å «hive seg rundt».Helsevesenet, offentlig såvel som det private, er helt på topp i Europa. Bare i vårt område har vi tre «fulle» universiteter, i Alicante, Elche og Valencia. Alt dette har ført til at det er svært attraktivt for andre land å investere og produsere i en rekke produkter. Bilindustrien er et ledende eksempel på det. Spania konkurrere både med Tyskland og Frankrike i volum så vel som i teknologi.

Spania er på full gang med å entablere en meget ambisiøs og moderne versjon av SILICON VALLEY i Alicante. Det er mange «digitale» firmaer, forskningsinstitusjoner og internasjonale prestisje-universiteter, f.eks. Harvard og MIT som deltar. «Den grønne bølgen» har visjoner som utvikler teknologi for klimautfordringer, nye energibærere, forskning på helse, sunn mat og alt man kan tenke seg. Dette skal vi høre mer om etter hvert.

Camarsol følger med på det meste, og vi er aktive på alle måter for å ta vare på våre «gamle og nye kunder» som vi har gleden å ha som «familiemedlemmer» i CamarClub i mange år. Vi fortsetter å bistå potensielle kunder som kan få den beste service for å finne de rette boligen som på alle måter er både trygt og korrekt.

God høst fra alle oss i CAMARSOL

Lik oss på facebook og få med deg bolignytt og andre spennende nyheter på Costa Blanca.