fbpx

Boligmarkedet Desember 2018

Snart er nok et år omme og julen står for døren igjen – selv om det er vanskelig å tro for oss her nede som nyter deilige desemberdager med 26 varmegrader og strålende sol!

Da er det naturlig å reflektere litt over det som hendte i året som synger på siste verset og samtidig filosofere over forventninger og muligheter, planer og ønsker for hva vi kan vente oss i 2019.

I den store verden rundt oss er det mye som har gjort inntrykk. Klimaendringer med alt fra orkaner, flomkatastrofer og ekstrem tørke og skog- og gressbranner til politisk uro med handelskrig og andre konflikter. Men det er også mye positivt og spennende som for eksempel utvikling av ny og «grønn» teknologi til ren energi og ikke minst store omlegginger til mer miljøvennlig og bærekraftig matproduksjon samt en rekke andre områder. Endringer skaper ny kunnskap og dermed også investeringer som gir grobunn for økt sysselsetting.

Investeringer og generell forretningsvirksomhet ønsker seg alltid to fundamentale forhold som er Stabilitet og Forutsigbarhet. Det er ikke minst viktig også når det gjelder eiendom. Spania har har mye av begge deler. Stabiliteten viser seg i det politiske systemet og i de offentlige tjenester som helse, politi og justis, skoler og universiteter og en generell høy standard på infrastrukturen. Til og med været i Spania er rimelig stabilt, og særlig i vårt område (Costa Blanca) med eget gunstig eget «mikroklima» med 320 solskinnsdager i året.

Når det gjelder forutsigbarhet så er det noen viktige punkter i de økonomiske områder som er viktige å nevne:

  • Bankvesenet har gjort mange endringer etter finanskrisen slik at bankene har generell god soliditet og tilbyr nå finansiering av boliger (og andre formål) til fornuftige og konkurransedyktige betingelser
  • Rentenivået i Eurosonen er fremdeles lavt og vil neppe endres dramatisk i overskuelig fremtid
  • Skatter og avgifter som for eksempel IVA (MVA) kan bli vurdert i de offentlige budsjetter, men det vil sannsynligvis kun dreie seg om håndterbare justeringer
  • Lav inflasjon og et gunstig nivå på levekostnader
  • Prisene på nye boliger viser en moderat økning selv om etterspørselen er stor og bygningssektoren går for fullt. I fjor økte sysselsettingen med mer enn to tusen jobber til ca. tretti tusen ansatte på Costa Blanca

Vi har i våre tidligere markedskommentarer de siste par årene informert om det samme; gunstige priser og moderate økninger med en kronekurs som har ligget på 9-tallet til euroen. Det har jo noe med oljepris å gjøre og en svakere krone som norsk eksportnæring er glad for. Når man ser på flere faktorer sammen, kan man kanskje konkludere med at det er også en form for stabilitet.

Det som var langt fra normalt, var den «tropiske» lange sommeren vi hadde i nord i år. Det var ikke bare i Norge, men også i resten av skandinavia og langt nedover i Europa. Det var noe vi og hele bransjen her nede merket. Det var mange som kansellerte, eller rettere sagt utsatte, prosjektet med å søke en bolig i Spania. Men, nå merker vi at sommeren er over nord for oss.

Det er fremdeles gunstig å handle bolig i «stabile og forutsigbare» i Spania. Vi bistår gjerne.

God Jul & Godt Nyttår!

Lik oss på facebook og få med deg bolignytt og andre spennende nyheter på Costa Blanca.