fbpx

Høstlig markedskommentar 2019

Sommeren er over både i Norge og i Spania, mens her i Spania er det fremdeles både badetemperatur og korte bukser og T – skjorter og det som ellers hører sommeren til. I nord er det vel snart tid til å legge om til vinterdekk.  

Regnet som kom på Costa Blanca i slutten av august var noe i nærheten av Syndefloden med flom vannskader som fikk forsikringsselskapene til fullt kjør. Men det kunne vært verre. Det er ikke ofte at det er så kraftig. Sist det var så ille  var for ca. 140 år siden. Vi håper det blir like lenge til neste gang.

Også når det gjelder økonomiske forhold er det litt av hvert å legge merke til. Handelskrigen med USA og Kina og andre land og internasjonale problemer som BREXIT og EU som må finne løsninger etter hvert. Men også i Norge skjer det ting som man må forholde seg til. Som f.eks:

  • Styringsrenten fra Norges bank ble satt opp nylig til 1,50 prosent med begrunnelsen at norsk økonomi går faktisk bra.
  • Oljeprisen er vanskelig å se hvordan den skal oppføre seg fremover med så mange mulige politiske problemer som kan opptre. Det man har sett i det siste er at kursen på krona ikke lenger følger oljeprisen slavisk. Krona er en liten valuta som kan variere etter som det skjer større hendelser internasjonalt.
  • At krona er svak nå og har vært den lenge, det er jo gunstig for eksportindustrien, mens det kan bli f.eks. dyrt med import av varer og ikke minst med ferier i utlandet.

Når det gjelder den svake krona og muligheter for å kjøpe bolig i Spania er det flere forhold som man bør ta hensyn til. Dersom man kun ser på kronekursen, får man ikke hele bildet. Kursen i dag mot Euro er ca. 10,1 Nok. I løpet av sommeren har krona tapt seg med ca. 5% mot Euro. Det er vel neppe sannsynlig at det vil ble et dramatisk fall, i følge eksperter.

Andre faktorer som kan kompensere for den svake kronekursen er bl.a:

  • Det har vært lenge, og det er fortsatt meget lav prisstigning i boligmarkedet både på brukt og nye boliger.
  • Flyreiser og transport (biler og drivstoff) er fremdeles rimelig
  • Levekostnader her i Spania er også billig, samt mat og restauranter osv.
  • Tannlege og andre helsetjenester er topp kvalitet og gode priser/forsikring etc.

På tross av kronekursen er det fremdeles mye interesse for kjøp av bolig i Spania.  

Ta kontakt for mer informasjon og for en hyggelig boligprat 🙂

Lik oss på facebook og få med deg bolignytt og andre spennende nyheter på Costa Blanca.