fbpx
bolig, spania, boligkjøp, bolighandel, kostnad

Hva koster det å eie en bolig i Spania?

Når du skal handle bolig i Spania er det veldig viktig at du har en god oversikt over alle kostnader slik at du vet nøyaktig hva den endelige prisen på drømmeboligen blir.

I tillegg til prisen på eiendomsprospektet må du alltid regne med 10% i skatt og ca 3% for å dekke alle utgifter og kostnader relatert til handelen. Når du da sitter igjen med en totalpris er det mye enklere å ta en realistisk vurdering og legge opp din betalingsplan.

Det er minst like viktig å vite hva det vil koste deg å eie en bolig i Spania i årene fremover.

I vår medlemsklubb CamarClub har vi i dag over 270 kunder som vi fortsetter å hjelper videre som huseiere i Spania, i mange år fremover. Vi bistår med alt fra skatterepresentasjon og administrering av årlig betaling av eiendomsskatt til opprettelse og hjelp med vann/strøm kontrakter, forsikring, kommunikasjon med sameiet, vedlikehold av bolig og basseng samt anskaffelse av internett og TV leverandører.

Basert på dette har vi satt opp en oversikt for deg over de faste årlige utgiftene du kan regne med som boligeier i Spania.

Dette er kun en generell antydning og regnestykket er avhengig av hvordan type og størrelse bolig du kjøper, hvor den ligger og andre spesifikke/personlige faktorer.

Vi har beregnet de årlige kostnadene for våre kunder og har inkludert alt fra skatt, kommunale avgifter, vanlig forbruk av vann/strøm, forsikring, sameiet og/eller vedlikeholdsavtale til internett og TV.

Konklusjonen er at det koster ca 20 000 – 25 000 NOK i året å eie en bolig i Spania.

Her er en oversikt over de forskjellige kostnadene:

Eiendomsskatt

Alle ikke-residenter som eier bolig i Spania må betale statlig eiendomsskatt selv om du skatter til Norge. Dette blir ofte kalt for “spansk selvangivelse”.

Ifølge spansk lov må alle ikke-residenter/utlendinger som eier bolig ha en spanskregistrert skatterepresentant som på deres vegne kalkulerer beløpet, leverer “selvangivelsen” og betaler skatten for dem.

Camarsol er registrert som skatterepresentant for alle våre CamarClub kunder og utfører denne prosessen for dem som en del av servicen. Dokument og registreringsavgiftene avhenger av hvor mange eiendommer og/eller eiere og ligger ca mellom 85€ og 155€.

Grunnlaget for selve skatten beregnes fra ligningsverdien (valor catastral) på boligen som er betydelig lavere enn skjøteverdien.

Avhengig av boligpris kan du regne med ca mellom 50€ og 150€ i eiendomsskatt per år.

Kommunale avgifter IBI/SUMA

IBI er kommunale avgifter som betales til kommunen der boligen deres ligger. I Alicante provinsen betales denne skatten gjennom et statlig firma som heter SUMA. Du kan regne med ca 200€ for en leilighet og ca 400€ for en enebolig med 3 soverom per år.

Vann & Strøm

Det er ikke mulig å gi en relevant prisantydning på hverken vann eller strøm siden dette avhenger av veldig mange faktorer. Det er mye variasjon i priser innad i Spania i de forskjellige områder og priser avhenger av personlig forbruk, størrelse på bolig og tilbud fra leverandør.

Generelt sett så er begge ressurser dyrere enn i Norge. Enkle tiltak som å lukke baderomsdører når varmekabler er på og inngangsdører/vinduer når AC er på kan redusere forbruket veldig mye.

Hovedleverandør for strøm her i området er Iberdrola og Hidraqua for vann.

Boligforsikring

Forsikringskontingentet avhenger av hva man ønsker å dekke i forsikringen og størrelsen på boligen. For en leilighet med 2 – 3 soverom kan du regne med ca 200€ og ca 400€ for en villa med 3 – 4 soverom og privat basseng.

Sameiet/Vedlikehold

Sameietkostnader vil variere avhengig av størrelse, antall boliger og type fasiliteter (basseng, spa, heis, tennisbaner osv). Sameietkostnader ligger ca mellom 100€ og 800€ per år men gjennomsnittet for en leilighet/rekkehus med fellesbasseng, grøntområder, belysning og vedlikehold vil ligge på ca 500€.

Dersom du har en privat villa med eget basseng/hage er det vanlig å sette opp en vedlikeholdsavtale som koster ca 600€ per år. Det er vanlig at alle materialer/kjemikalier til standard vedlikehold er inkludert i denne prisen.

Internett & TV

Optisk fiber er nå blitt standard i de fleste boligområder selv om det kan variere litt i mindre bebygde områder. Avhengig av leverandør og valg av tilbud kan installasjon koste fra null til 200€ og ca 25€ per måned. Noen selskaper har avtaler hvor du kun betaler de månedene du er i Spania.

Det finnes flere firma som leverer norske TV kanaler via satellite eller kabel. Det er stor variasjon når det gjelder kvalitet og prisene ligger på ca 25€ per måned. IP-TV løsninger via fiberoptikk har blitt mye mer populære de siste årene.

En skreddersydd oversikt over disse kostnadene er en vanlig del av kjøpsprosessen hos oss. Ta kontakt dersom du har noen spørsmål eller ønsker personlig veiledning.

Camarsol – trygg og enkel bolighandel på Costa Blanca siden 2003

Lik oss på facebook og få med deg bolignytt og andre spennende nyheter på Costa Blanca.