fbpx

Informasjon om kjøp av bolig i Spania

Når du har funnet den boligen du ønsker å kjøpe i Spania, kan vi i Camarsol guide deg gjennom hele prosessen fram til avslutning hvor skjøtet for eiendommen er i ditt navn.

Vi hjelper deg med alle de administrative og legale dokumenter og forklarer prosessen hele veien slik at du forstår hvordan dette gjøres i Spania. Alt gjøres ”i huset” dvs i firmaet og dermed har vi ikke behov for å ta inn utvendig kompetanse siden vi har den ekspertise som trengs for å ta oss av hele prosessen selv.

Ta kontakt når som helst hvis du har spørsmål eller trenger forklaring av noe. Vi vet at det å kjøpe en bolig er en veldig personlig sak og vi i Camarsol håndterer hver transaksjon på en profesjonell og grei måte. Vi gir deg råd og informasjon om skatt og arveregler og lover slik at du kan bestemme hvem skjøtet skal stå på.

Når kjøpet er gjort og alle formaliteter er på plass, er du velkommen til å bli medlem av Camarclub. Dette får du nærmere informasjon om i et eget vedlegg der det fremgår at vi fortsetter å ta vare på deg og din bolig år etter år.

Det kan kort nevnes at vi hjelper dere med forskjellige ting som f.eks. betaling av skatt og andre formelle og byråkratiske krav og forhold. Det vil gjøre livet i Spania både enklere og problemfritt.

KJØPEPROSESSEN, SKRITT FOR SKRITT

kjøpe bolig i Spania, kjøpsprosess, skritt for skritt

Forklaring av kjøpekostnader

Når man kjøper eiendom i Spania er det skatt og omkostninger som kommer opp mot ca 13% av skjøteverdi.

10 % MVA når det er nybygg PTT (Property Transfer Tax), og for bruktbolig ca 10% skatt.

  3 % Omkostninger relatert til notarius, eiendomsregister, dokumentavgift, etc.

Kjøpekontrakt

Formell reservasjons-/kjøpekontrakt signeres av både kjøper og selger.
Kontrakten vil gi formell og relevant informasjon om selve eiendommen og betingelser som pris, betalingsplan og dato for overtakelse og signering av skjøtet.

Det spesifiseres også et reservasjons-depositum som skal betales straks man er blitt enige å gjennomføre kjøpet. Størrelsen kan variere noe men det ligger vanligvis på ca. fra 3.000 til 6.000 euros og opp til ca. 10% av kjøpesummen.

Depositumet kan bli tapt dersom kjøper trekker seg fra kjøpet. Selger derimot kan da ikke endre pris eller endre betingelser etter at depositumet er betalt, eller trekke seg fra salget. Gjør han/hun det må reservasjonsbeløpet returneres til kjøpere samt et lik beløp.

Depositumet er selvsagt en del av kjøpesummen når transaksjonen gjennomføres ihht. avtalen.

NIE nummer

NIE nummer et ”spansk personnummer” (Numero de Identificacion de Extranjeros) man må ha for å kjøpe eiendom i Spania. Det er spansk politi som gir ut et slikt personnummer og er gyldig for resten av livet. Det er også nødvendig å ha NIE nummer for å kunne kjøpe bil, betale skatt, få behandling i helsevesenet etc.

Man trenger følgende for å få NIE nummer for borgere av EU / EØS land:

 • Utfyllt søknadsskjema
 • To passbilder i farger, uten briller eller hatt etc.
 • Betaling av gebyr for utstedelsen
 • Medbrakt pass, original
 • Fornavn på begge foreldre (uansett om de lever eller ikke, dette er sikkerhetskode til politiet for å unngå identitetstyveri)

Camarsol kan bistå med å få NIE nummer på følgende alternative måter:

 • Ved personlig oppmøte – dette betyr at den som skal søke NIE nummer, skal møte opp personlig hos politiet.
  Vi tar oss av alt dokumentasjon og betaling av gebyr,etc på forhånd og bestiller time hos politiet. Vi blir med til politiet for å hjelpe deg og oversetter hvis nødvendig, og normalt så får man NIE samme dag. Vår pris på denne tjenesten er 130 €
 • Fullmakt – hvis du har ikke muligheter eller ønske om å stille opp hos politiet kan vi gjør det med en fullmakt. Vi skriver ut fullmakten på begge språk (mal) og sender til deg via e-post med instruks om hvordan du går videre i Norge for å få den stemplet.
 • Når du har gjort det, sender du den sammen med 2 passbilder i posten og vi søker NIE nummer for deg. Vår pris på denne tjenesten er 180 €

Hvis du kjøper en bolig og leveringstid er lang, for eksempel noe som er i byggestart,etc kan du søke NIE nummer hos den Spanske Amabassade i Norge.

Ambassaden er kun en courier for spansk politi og de gir ikke NIE. Vær oppmerksom på at denne prosessen kan ta lang tid.

Registrering hos skattemyndighetene

Alle utlendinger som kjøper eiendom i Spania må registreres hos skattemyndighetene. Dette gjøres kun en gang og vi vil samtidig registrere Camarsol som din skatterepresentant som også er et krav fra myndigheter. Vår pris på denne tjenesten er 120 euro.

Bankkonto

Camarsol hjelper deg å opprette konto i en spansk bank. Vi bruker spanske banker som har lokale filialer i Guardamar. De fleste har ansatte som snakker andre språk enn spansk, og da særlig engelsk. Alle banker har moderne internetverktøy slik at du kan følge med på din konto og betale regninger, akkurat som du gjør hjemme.

Alle utgifter til din bolig som vann, strøm, skatt, etc blir satt på autotrekk slik at mann ikke blir bekymret om det er betalt eller ikke. Pga strenge EU regler mot hvitvasking av penger, kan du forvente at banken krever dokumentasjon som pass, kopi av selvangivelse,etc når du oppretter en konto.

Hvis du kjøper en ny bolig er det vanlig at betalingene går direkte til byggmester men kjøper man brukt må du sende pengene til din egen spanske konto hvor det må være tilgjengelig innen overtagelsesdato.

Den dagen skjøtet skal skrives og signeres hos notarius, hjelper vi deg med å være med i banken din og be om banksjekk eller overføring. Kopi av dette må tas med til notarius siden det blir inkludert som en del av skjøtet.

Fremdriftsrapport

Hvis du har kjøpt en ny bolig som er i byggefasen, sender vi jevnlig rapport om fremdriften. Vi sender bilder av byggeprosessen og holder deg oppdatert fram til ferdigstillelse.

Signatur av skjøte hos notarius/formelle overtagelse

Den dagen boligen din skal overtas, signeres skjøtet hos notarius.

Ifølge loven kan kjøpere velge den notarius de vil bruke ,men ved kjøp av ny bolig vil det være enklere å bruke den notarius som har gjort all dokumentasjon for prosjektet for byggefirma. Denne offisiele delen kan gjøres på to alternative måter:

 • Kjøpere møter opp personlig – Hvis du ønsker å være med og er i Spania når skjøtet skal signeres, blir vi sammen med deg hos notarius for den formelle delen. Vi går over skjøtet og ser at alt er korrekt, vi oversetter dokumentet for deg og bekrefter at det ikke er noe heftelser.
 • Ved signatur av skjøtet fra begge parter, får selgere betaling og kjøpere nøklene til deres ny bolig. Hvis det er mulig arrangerer vi et møte med begge parter i boligen slik at man kan se og få pratiske opplysninger.
 • Vær forbered på at møter hos notarius for signering av skjøte kan ta tid, bruk heller denne tiden for å spørre selgere alt mulig om boligen, området, naboer, etc.
 • Med fullmakt – hvis du av en eller annen grunn eller ønske vil at vi skal ta oss av alt det formelle for deg, kan vi gjør alt med fullmakt. Ta kontakt med oss hvis du ønsker å gjøre det på denne måte.

Registrering av skjøte og administrativ arbeid

Når skjøte er signert og boligen betalt, tar vi jobben med alle de formaliteter rundt kjøpet fram til skjøtet er ferdig registrert i nye eierens navn. Hele prosessen kan ta mellom 4-6 uker.

Vi oppretter alle nye kontrakter for vann, strøm, TV, etc. og gir deg tilbud på forsikringer. Alle betalinger ordner vi slik at de blir trukket via autotrekk fra din spanske konto.

Når skjøtet er ferdig behandlet, får du originalen sammen med alle fakturaer og kvittering på det som ble betalt.

Etterkjøps-hjelp

Har du kjøpt en ny bolig, hjelper vi deg og kontakter byggmester i tilfelle det er reklamasjoner. Vi jobber kun med seriøse byggefirmaer som vi også har gode erfaringer med og /eller har gode referanser på.

Deretter kan dere slappe av og nyte livet i boligen deres i Spania. Vi tar også hånd om dere som medlemmer i CamarClub så lenge dere ønsker.

Camarsol anbefaler alltid til potensielle kjøpere:

KJØP EN BOLIG SOM DU KAN SELGE IGJEN UAVHENGIG AV DAGENS MARKED

 


Lik oss på facebook og få med deg alle våre nyheter

 

Lik oss på facebook og få med deg bolignytt og andre spennende nyheter på Costa Blanca.

CamarClub

Enkelt og greit den beste etterkjøpsservicen på Costa Blanca. Vi sørger for at du skal få maksimalt ut av ditt nye gode liv i Spania.
Les mer her

Kontakt oss

Ring oss: +34 665 822 336
E-post: info@camarsol.com
Følg oss på Facebook