fbpx
bolig, hus, boligkjøp, boligmarked, spania, costa blanca, norsk

Markedskommentar juli 2018 (Costa Blanca, Spania)

Sommeren er kommet for fullt her i Spania med deilig sol og varme som sikkert  varer minst til oktober.

Aktivitetsnivået er på topp når det gjelder bygg og anlegg – både på boligsektoren og når det gjelder infrastruktur.

Tropisk sommervær i nord og dyre flybilletter nå i høysesongen har sakket tempo litt ned etter en meget hektisk vår.  Camarsol-familien vokser stadig og det har vært en glede å ønske mange nye kunder velkommen hjem til Spania og til CamarClub dette halvåret.  

Spansk økonomi går sakte men stødig fremover og sommeren vil gi et ekstra puff med alle turistene som kommer.  Det forventes over 4 mill.besøkende til Costa Blanca og Alicante provinsen i sommer.

Det politiske skifte av regjering og den uavklarte situasjonen med Catalonia forventes ikke å ha nevneverdige negative konsekvenser.  Utviklingen i Spania generelt er meget positiv og faktisk blant de beste i EU-klassen.

Det bygges mye, omsettes mer og bankene er igjen meget villige til å tilby finansiering – både til spanjoler og utlendinger.  Noen tilbyr opp til 100% finansiering av ferieboligen men det vanlige er mellom 60% og 75%. Renta ligger på ca 1,75% til 3,3% avhengig av betingelser og tilleggsprodukter.

Selv om finansiering i spansk bank er fullt mulig er det fremdeles ganske dyrt.  Etableringskostnadene er mye høyere enn i Norge og må tas i betraktning. De fleste av våre norske kunder velger å finansiere i Norge. Et valutalån i euro kan være lurt uansett hvor man velger å finansiere.

Kronekursen er fremdeles svak men dette har vært tilfelle såpass lenge nå at den kan sies å være stabil. Det at den ikke følger oljeprisen slavisk lenger kan være positivt for Norge og krona. Det kommer signaler fra OPEC om at oljeprisen skal ned og produksjonen opp.  Equinor (tidligere Statoil) har nylig offentliggjort store investeringer på ca 30 mrd NOK på norsk sokkel som vil bli viktig i årene fremover. Alle prognoser for norsk økonomi peker oppover og noen dramatiske endringer i kronekursen – hverken opp eller ned – er neppe sannsynlig.

På den internasjonale arena er det store muligheter for at det kan bli handelskrig og proteksjonisme med USA.  Verdens største økonomi kan vise muskler og tvinge igjennom endringer som andre land ikke ønsker.  For EU kan dette medføre en svekket eurokurs mot dollaren – og kanskje mot krona.  Dersom disse mulige problemene skulle slå til  kan det medføre en minsking av etterspørsel fra andre europeere som idag er betydelig kjøpere av boliger i Spania.  For nordmenn kan dette bety lavere prisutvikling, stabil eller noe styrket kronekurs og ikke minst fortsatt betydeligere lavere levekostnader i Spania.

Boligmarkedet her på Costa Blanca er i full sving, som det har vært de to siste årene.  Prisene fortsetter å stige sakte men sikkert i respons til økt etterspørsel.  Det er kjøpere fra Be-Ne-Lux, Sverige og ikke minst Storbritannia som står for den største økningen men nordmenn er også en kjøpegruppe som vokser. Franskmenn og Italienere har også kommet på banen grunnet meget høye priser i deres hjemland.

Prisene øker – men ikke dramatisk.  Det er nok fordi oppgangen er drevet av etterspørsel og ikke byggekostnader.  Det er fremdeles et kjøpers marked og prisene på både nybygg og bruktboliger på Costa Blanca er meget gunstige.  Du får mye bolig for pengene dine her.

Det er for tiden størst etterspørsel og dermed mer salg av nybygg, mens salg av bruktboliger ligger noe etter.  Nesten 70% av alle våre boligsalg hittil i 2018 har vært nybygg. Prismessig konkurrerer de tett med bruktboligmarkedet men vinner på kvalitet, standard og design.  En stor fordel med nybygg er at materialer og tekniske løsninger er valgt for at boligen skal være mest mulig vedlikeholdsfri.

Bruktboligmarkedet står fremdeles ganske stille men vi ser etterhvert at prisøkningen på nybygg begynner å trekke med seg dette segmentet også.  Selgere som kjøpte dyrt for 10 – 15 år siden har fremdeles problemer med å selge uten store tap. Dette er gode nyheter for deg som kjøper. Fordelen med bruktboliger ligger i større tomter og mer sentral beliggenhet.   Til tross for høy omsetning av gode objekter de siste årene er det fremdeles mulig å finne den rette boligen og gjøre et godt kjøp.

Nærhet til strand/by/golf/fasiliteter påvirker prisene enormt og valg av området/beliggenhet er en av de viktigste faktorene når man skal handle bolig i dagens marked.

Det ligger tusenvis av eiendommer ute til salgs og de med lavest pris ligger ofte i mindre attraktive områder. Dette kommer ikke alltid like tydelig frem i boligprospekter og skaper et feil bilde av markedet som igjen kan føre til urealistiske forventninger.

De aller fleste av våre kunder i dag er ikke interessert i å ende opp i en turist-boble og den tradisjonelle “syndendrømmen”  erstattes med et ønske om å oppleve Spania og den lokale kulturen på en mer autentisk måte. Tilhørighet og miljø spiller en mer sentral rolle.  

Den typiske norske boligkjøper i Alicante provinsen er mellom 45 og 65 år gammel.  Vi merker her hos oss at vår kundeprofil blir stadig yngre men pensjonisten fortsetter å være svært aktiv i markedet. Her er det lave bokostnader, høy livskvalitet, sunn livsstil og kvalitetstid med familie og venner som står i fokus. 

En digital og trådløs hverdag kombinert med mer fleksibilitet rundt arbeidstid/plass fører til mer hyppig bruk av ferieboligen – hele året rundt.

Mens noen kjøper kun livsglede er det stadig flere som kombinerer sommerdrømmen med investering og ser et stort potensiale i utleiemarkedet.   Dette er en økende tendens som følger av lave boligpriser, stigende leiepriser og turister som vil feriere i boliger fremfor hoteller. En lang sesong gjør det relativt enkelt å leie ut selv i “lavsesongen”.

Konklusjon

Det er et veldig gunstig tidspunkt for boliginvestering mens prisene fremdeles er lave og man får mye verdi for pengene her på Costa Blanca.

Sett deg godt inn i boligmarkedet før du handler. Benytt deg av veiledning fra lokale eksperter som har inngående kjennskap til markedet og kan tilby deg et godt utvalg av kvalitetssikrede eiendommer. Du vil da få en god oversikt over investeringsmuligheter og best – realistisk – verdi for pengene dine.

Kjøp en bolig du lett kan selge igjen uavhengig av markedssituasjonen. Et godt kjøp handler ikke om å finne den boligen med den laveste prisen, men heller den med beste kvalitet og verdi innenfor ditt budsjett. 

Ta kontakt for en hyggelig boligprat.

Ønsker alle en riktig god sommer!

Leave A Comment

Your email address will not be published.

Lik oss på facebook og få med deg bolignytt og andre spennende nyheter på Costa Blanca.